Eikenhout is al sinds de prehistorie een geliefd bouwmateriaal in Europa. Het combineert een hoge sterkte met een mooie houtstructuur, een goede bestandheid tegen rotting en een gemakkelijke bewerking. Toch is eiken niet het meest verkochte product in de houthandel: consumenten kiezen tegenwoordig vaak voor goedkopere houtsoorten of plaatmateriaal voor hun klussen. Zonde, want de pluspunten van eikenhout maken van elke constructie waar het voor wordt gebruikt een meesterstuk. Bij welke bouw- en knutselprojecten komt Europees eikenhout nu echt tot zijn recht?

Vloeren

Eikenhout heeft twee kenmerken die het een uitstekende keuze maken voor vloeren, trappen en andere constructies in huis die intensief gebruikt worden. Ten eerste is het ontzettend hard, zodat krassen en deuken door beloping of vallende spullen zeldzaam zijn. Ten tweede is het een heel mooi hout met een typische spiegel of nerfstructuur die in andere houtsoorten ontbreekt. Eiken vloeren die met een dunne laklaag of andere beschermingsproducten uit de houthandel verzorgd worden, leveren een vloer op die de bewondering van elke bezoeker wekt. En die een ongelofelijk lange levensduur heeft waar maar weinig materialen aan kunnen tippen.

Tuinconstructies

Veel Europese houtsoorten moeten zwaar geïmpregneerd worden voordat ze als tuinhout kunnen worden ingezet. Dat geldt niet voor eikenhout, dat van nature uitstekend bestand is tegen vocht, schimmels en aantasting door insecten. Door de dichte structuur van het hout en het looizuur erin is het in ons natte landje goed beschermd tegen rotting. Daarom is eikenhout een duurzame keuze om zelf schuttingen, afdaken, schuren, pergola’s en serres van te bouwen. Het enige nadeel is dat eiken in de felle zon na verloop van tijd grijs verkleurt – hoewel veel mensen vinden dat dit juist een monumentale look aan de houtbouw geeft.

Kozijnen, sponningen en deuren

Een goed geïsoleerd huis is een waardevol huis. Niemand wordt blij van hoge stookkosten door ontsnappende warmte en van koude tocht die door spleten en kieren binnenkomt. Kozijnen en deuren moeten daarom gemaakt zijn van eersteklas hout dat de sterk wisselende temperaturen en vochtgehaltes binnen én buiten aankan. Eiken is zo’n materiaal. Het werkt, buigt of krimpt bijna niet en zorgt daardoor voor een perfecte afsluiting van de binnenruimte. Eikenhout dat bedoeld is voor gebruik als kozijnen en sponningen is meestal kwartiers gezaagd, waardoor het nog beter zijn vorm behoudt. Hoogwaardige beits of lak uit de houthandel is de finishing touch voor het sluitwerk van de expert.

Meubels

De tijdloze look, de hoge sterkte en het solide karakter van Europees eiken maakt het in de houthandel een geliefde keuze voor (hobbymatige) meubelbouw. Fauteuils, tafels en dressoirs zijn traditionele meubels waarvoor eikenhout al eeuwenlang gebruikt wordt. Maar ook voor tv-meubels, bartafels en boekenkasten is het een prachtig materiaal. De zeer dichte houtstructuur zorgt voor een enorme draagkracht die generaties lang woonplezier oplevert voor de gebruikers. Ook hier geldt dat de hardheid van eikenhout deuken en andere schade door gebruik voorkomt. En de nostalgische look van het hout sluit aan bij een landelijke, retro of industriële woonstijl.

Pin It on Pinterest