Wat is shabby chique? Je kunt gemakkelijk meubels vinden die wat ouder zijn, bijvoorbeeld in kringloopwinkels. Ze zien er best aardig uit, maar je wilt dat ze er tof en shabby chique uit zien. Hoe krijg je dat voor elkaar? We nemen het in deze blog met je door. 

Perfect stijl als je van upcycling houdt

Als je een liefhebber bent van de shabby chique-stijl, dan weet je waarschijnlijk dat het de perfecte manier is om oude meubels nieuw leven in te blazen en een gezellige en rustieke sfeer te creëren in je huis. Dit laatste noemen we ook wel upcycling. Het is een populaire trend geworden, waarbij oude en versleten meubels worden omgevormd tot een stijlvolle en aantrekkelijke decoratie. Maar hoe kun je snel oude meubels kitten en lijmen om die gewilde shabby chic-look te creëren? In deze blog zal ik je enkele tips geven om je meubels snel en gemakkelijk om te toveren tot prachtige shabby chique stukken.

Voorbereiding

Voordat je begint, is het belangrijk om je meubels grondig te reinigen. Verwijder eventuele oude verf of vernis, en schuur het oppervlak van de meubels op om het ruwer te maken. Hierdoor kan de nieuwe verf beter hechten. Zorg ervoor dat je alle stof en vuil van het meubel af haalt, zodat de verf mooi egaal kan worden aangebracht.

Kitten en Lijmen

Vervolgens kun je beginnen met het kitten en lijmen van de meubels. Kies een goede houtlijm en breng deze aan op de plekken waar het meubelstuk los zit of beschadigd is. Breng ook een goede hoeveelheid houtvuller aan op eventuele scheuren en gaten, zodat deze mooi opgevuld worden. Laat alles goed drogen voordat je verder gaat.

Verftechniek

Nu komt het leuke gedeelte: het aanbrengen van de verf. Voor de shabby chic look gebruik je meestal pastelkleuren zoals zachtroze, mintgroen, babyblauw en lichtgeel. Breng de verf aan in lange, vloeiende bewegingen, waarbij je af en toe de kwast of roller lichtjes optilt om een ruw en onafgewerkt effect te creëren. Gebruik bijvoorbeeld een stuk schuurpapier om lichtjes over de verf te schuren, zodat het hout er nog ouder en versleten uitziet.

Afwerking

Om je meubels nog verder te verouderen, kun je ze lichtjes schuren met schuurpapier op de randen en hoeken. Dit geeft een verweerd en doorleefd uiterlijk. Wanneer je tevreden bent met het uiterlijk van je meubelstuk, kun je een laag vernis aanbrengen om het te beschermen tegen vuil en krassen.
In deze blog heb ik je enkele tips gegeven over hoe je snel oude meubels kunt kitten en lijmen om ze om te vormen tot prachtige shabby chic stukken. Vergeet niet om eerst goed voor te bereiden en te reinigen, en gebruik goede houtlijm en verf van hoge kwaliteit voor de beste resultaten. Veel succes met je shabby chic projecten! Met kitten en lijmen heb je snel het resultaat dat je wilt.

Pin It on Pinterest